Peoplerium

vše o lidech - fotografie i politika - autorka JITA Splítková

sobota 18. února 2023

Jezte brouky, nejsou zdraví

 


 

Podle maďarského ministra zemědělství Istvána Nagy, Maďaři sice nechtějí jíst hmyz, ale tradiční maďarské stravovací návyky jsou na základě posledního relevantního rozhodnutí Soudního dvora Evropské unie stále ohroženy.

Maďarské ministerstvo zemědělství proto nyní mění nařízení o označování potravin: produkty obsahující hmyzí protein budou v regálech jasně rozlišeny a umístěny odděleně.

Maďarsko jako jediná země je proti přidávání hmyzu do mouky a jiných potravin. Podle něj by mohly být poškozeny tradiční maďarské stravovací návyky. Brusel totiž nedávno vydal povolení k prodeji stále většího počtu druhů hmyzu. István Nagy připomněl, že Maďarsko jako jediný členský stát EU nepodpoří rozhodnutí EU, protože v EU nebude nedostatek potravin ani bílkovin.

Hmyzí produkty a potraviny s hmyzem budou muset mít samostatné označení a samostatné police. Maďarské ministerstvo zemědělství tedy nyní mění nařízení o označování potravin, aby spotřebitelům poskytovalo věrohodné a přesné informace.

Maďaři nechtějí jíst hmyz. Podle Istvána Nagye to ukázaly průzkumy „Národní agentury pro bezpečnost potravin“. Pro potraviny obsahující hmyz je pouze necelých 5 % spotřebitelů, více než 70 % je však důrazně odmítá. Nágy uvedl, že Maďarsko má díky píli a vytrvalosti maďarských farmářů mnoho kvalitních surovin a také čerstvé, zdravé a kvalitní potraviny. "Je důležité, abychom zachovali naše gastronomické tradice a nedovolili jim měnit naše stravovací návyky," uvedl ministr.

 

https://mandiner.hu/cikk/20230201_belfold_elelmiszer_rovar_feherje_jeloles_agrarminiszterium_nagy_istvan

https://eur-lex.europa.eu/legal-content/CS/TXT/PDF/?uri=CELEX:32023R0005&from=EN