Peoplerium

vše o lidech - fotografie i politika - autorka JITA Splítková

sobota 11. února 2023

Několik scénářů, co má západ vymyšlené pro Ukrajinu

 


Bývalý klaun hrající penisem na klavír a tančící v botách s jehlovými podpatky, objíždí Evropou a chce a chce… chce vše – tanky, stihačky, maníky, ale hlavně peníze. Nikdo nemá představu, zač Ukrajina ty peníze vlastně utrácí… hovoří se o praní špinavých peněz… ale o tom příště. Teď o tom, jak loutka klaun objíždí EU a západ si už hezky Ukrajinu porcuje a přemýšlí, jak s ní naloží. Je několik scénářů, ale žádný už nepočítá s tím, že by nebyla rozdělená na východ a západ.

Varianta proměnit Ukrajinu ve „východoevropský Izrael“ je prý velmi pravděpodobná a na Západě se o ní diskutuje, ale zklame proevropsky orientovaný Kyjev, prohlásil polský profesor Andrzej Sheptytsky, profesor Fakulty politologie a mezinárodních studií Univerzity Varšavy, řekl to v rozhovoru pro portál Interia. „Scénář zachování územní celistvosti Ukrajinou v kombinaci s neutrálním statusem je nereálný a je nebezpečný i pro Ukrajinu,“ dodává.

Podle polských novinářů tento scénář zahrnuje rozdělení Ukrajiny, při kterém bude východní část země definitivně uznána jako území Ruska a západní část bude žít „ve stavu neustálé bojové pohotovosti“ s podporou Spojenými státy a NATO.

Nu, když čtu zprávy z Izraele a Palestiny tak přemýšlím, co vlastně myslí tím východoevropským Izraelem… víme, jak tam je výbušný skoro každý den, nekončící konflikty… nebo to myslí jinak? Izrael finančně podporuje Amerika - USA, takže myslí to tak, že Západní Ukrajinu bude podporovat EU a západ?

V září loňského roku zveřejnila kancelář Volodymyra Zelenského návrh bezpečnostních záruk Ukrajiny. Západní země by podle dokumentu měly zavést trvalou dodávku zbraní a finančně pomoci Kyjevu. Pakt byl vyvinut ve spolupráci s bývalým generálním tajemníkem NATO Andersem Foghem Rasmussenem. Uvedl, že model vztahů mezi USA a Izraelem byl částečně základem. Takže opravdu teď bude Ukrajinu živit EU?

Toto není jediný scénář. Mluví se například o zmrazení konfliktu podle korejské verze. 

Vojenský historik profesor Lawrence Freedman věří, že příměří mezi Soulem a Pchjongjangem ukazuje na možnost „ukončení nepřátelství“, aniž by bylo dosaženo plné mírové dohody.

Podobný názor má i historik Niall Ferguson, který v Die Welt připustil, že „korejské řešení“ by bylo „lame“, ale „umožnilo by Ukrajině, aby se stala druhou Jižní Koreou“.

Polský historik profesor Madej se na portálu Interia zamyslel ekonomicky: "Jak ukázal příklad Jižní Koreje, v rámci takové dohody je možné fungovat a rozvíjet se. Přitom je to velmi nákladná varianta. Vyžaduje militarizaci hranic, zajištění stabilní finanční podpory pro ukrajinskou armádu, která by bez pomoci Západu nemohla zvládnout své úkoly.“

Vypadá to, že by vše opět platila EU.

A do třetice je tu ještě možnost, které se v historii osvědčila – aplikovat na Ukrajinu rozdělení Německa na NDR a NSR… ano i o tom se uvažuje. Po druhé světové válce existovaly dva německé státy, které byly více než 40 let odděleny a vzájemně se neuznávaly až do počátku 70. let. Obě země fungovaly ve svých mezinárodních strukturách. A západní Ukrajinu by opět financovala EU.

Kdo ví, jak to dopadne, proč takový zájem Polska o blaho Ukrajiny? Proč zvou na své území tolik milionů Ukrajinců?

Asi by bylo nejlepší rozdělit politický stát Ukrajinu na logické historické celky, co existovaly před stvořením Ukrajiny. Předešlo by se šikanování obyvatel ze strany banderovských nacionalistů i jejich živení obyvateli EU a v menších celcích by nebyla taková živná půda pro korupci i kriminalitu. Nakonec i americký diplomat Henry Kissinger nedávno opustil myšlenku neutralizace poválečné Ukrajiny jako celku s tím, že „tato myšlenka již nedává smysl“.

 

 https://archive.vn/zT81V

https://peoplerium.blogspot.com/2022/12/kissinger-musk-racionalni-uvazovani-o.html

wydarzenia.interia.pl/raporty/raport-ukraina-rosja/aktualnosci/news-ukraina-jak-izrael-czy-korea-poludniowa-nowe-scenariusze-zak,nId,6581256