Peoplerium

vše o lidech - fotografie i politika - autorka JITA Splítková

pondělí 19. prosince 2022

Kissinger a Musk – racionální uvažování o Ukrajině

 


Bývalý ministr zahraničí Henry Kissinger se znovu vyslovil pro jednání o ukončení války na Ukrajině v článku pro The Spectator s názvem „Jak se vyhnout další světové válce“.

Kissinger v něm 17.12. napsal: „Blíží se čas stavět na strategických změnách, kterých již bylo dosaženo, a integrovat je do nové struktury směrem k dosažení míru prostřednictvím vyjednávání“.

Tím 99 letý politik rozlítil americké jak se jim říká jestřáby a jejich loutky na Ukrajině a válečná prasata na celém světě. "Pan Kissinger stále nic nepochopil... ani povahu této války, ani její dopad na světový řád," halasí ukrajinský prezidentský poradce Mykhailo Podolyak.

Což je zvláštní a svědčí, že asi mluví za jinou vlivnou skupinu, ačkoliv vždy patřil k jestřábům a válečným štváčům, ale od konce studené války mluví o přátelštějším postoji k Rusku. Přitom Kissinger jinak píše, jak jsme od Američanů zvyklí:

„Ukrajina získala jednu z největších a nejúčinnějších pozemních armád v Evropě, vybavenou Amerikou a jejími spojenci. Mírový proces by měl propojit Ukrajinu s NATO, jakkoli vyjádřeno. Alternativa neutrality již nemá smysl, zvláště poté, co Finsko a Švédsko vstoupily do NATO,“  a dále navrhl, aby se konala referenda, která by urovnala spory o některá území, která Rusko zabralo Ukrajině. „Pokud nelze předválečnou dělicí čáru mezi Ukrajinou a Ruskem dosáhnout bojem nebo vyjednáváním, bylo by možné prozkoumat využití principu sebeurčení. Referenda o sebeurčení pod mezinárodním dohledem by mohla být aplikována na zvláště rozdělující území, která v průběhu staletí opakovaně měnila majitele.“

 

Je zajímavé, že Kissingerův postoj vypadá podobně, či někdy až stejně s nedávnými úvahami Elona Muska o „míru mezi Ruskem a Ukrajinou“. Musk rozzuřil do rudo-hněda řadu amerických a ukrajinských představitelů a vědců, protože řekl, že jaderným ozbrojeným střetům mezi supervelmocemi nad Ukrajinou je třeba se za každou cenu vyhnout, i když to znamená, že je třeba učinit obtížné územní ústupky.

 

 

Celý článek „Jak se vyhnout další světové válce“.

https://archive.vn/zT81V