Peoplerium

vše o lidech - fotografie i politika - autorka JITA Splítková

sobota 19. listopadu 2022

Nepamatuj si - zemři...

 

Lidská paměť je ošemetná věc, a navíc ta historická, vážící se k události, akcím... Mohu to dokumentovat na písničkách. Skvělá a talentovaná holčička Elena Hasna nazpívala v roce 2013 písničku  "Je suis malade" a dodnes je všude u písně v závorce uváděna Lara Fabian.  Zjistila jsem, že se mnoho lidí domnívá, že je to původní interpretka písně a někdo si myslí, že i autorka. Není tomu tak autorem melodie je Alice Dona a složila ji v roce 1971 pro zpěváka Serge Lamu. Potom ji zpívala Dalida a potom třeba i naše Marie Rottrová. Kdo se o hudbu nezajímá, zapomněl a pro ty, co se narodili o mnoho let později, už nikdo nepřipomíná původního autora, aby si mladí a kupující CD neřekli - fuj boomer, starej hnus.
A tak se to má se vším lidským na tom světě. Vykukové, politikové a šedé eminence spoléhají na nepaměť lidí a na to, že jim po čase mohou událost servírovat úplně opačně než se ve skutečnosti stala. Obzvláště pokud už nežije jediný pamětník. Tak se to teď například děje s vymazáváním vítězství a obětí Rudé armády, která se nejvíc podílela na porážce nacismu.

A na závěr dva citáty :
Politolog Marek A. Cichocki, k tématu říká: „Evropané vcelku nedávno objevili fakt, že „ten, kdo v politice utváří postoj a vzpomínky na minulost, je skutečnou autoritou". Proč? „Ovládání historické paměti umožňuje adekvátní nadvládu nad veřejnou sférou nejen v rámci jedné komunity, ale také mezinárodně." Autor se obává, že taková paměť se jako příslovečný pes utrhne ze řetězu, odloučí se od svých univerzálních a ontologických závazků a začne se lísat k náhodně potkanému novému pánu… „The Future of Europe: Czech and Polish Perspectives" 8. října 2010 v Praze.

A Friderich Nietzche dodává: Člověkem budoucnosti bude ten, kdo si zachová nejdelší paměť!

  













čtvrtek 17. listopadu 2022

To jsou věci na tom světě

 

Včera Zelenský hnal Polsko a NATO do atomové války, že raketa a ruská řádila v Polsku a zabila dva lidi. A nebylo nic platné, že Spojené státy, NATO a Polsko uznaly ukrajinský původ rakety, která padla v Polsku, Zelenský se fanaticky držel původní lži, že rakety vypustili Rusové na Polsko a na NATO - vlastně je hejtoval, aby je vyprovokoval k akci. Dokonce obvinil Poláky ze lži a požadoval důkazy, že to není od Rusů. Nu, to bylo včera. Ale dnes je dnes. Zelenský obdržel telefonát od svých pánů – konkrétně mu brnknul americký poradce pro národní bezpečnost Jake Sullivan a asi mu umyl hlavu a Volodymyr dnes pravil: Nevím, co se stalo tentokrát, nevíme to na sto procent, myslím, že ani svět to neví, ale jsem si jistý, že tam byla ruská raketa a že jsme použili rakety protivzdušné obrany... Ale musíme být spravedliví a upřímní, dokud nebude vyšetřování ukončeno, nemůžeme říci, jaký typ rakety byly úlomky, které dopadly na území Polska, - toto prohlásil Zelensky v projevu na Bloomberg New Economy Forum.

Byla to tedy jen jeho akce? Chtěl tak vyprovokovat válku, aby skryl všemožné peněžní machinace? Byla to akce deepstate nějaké odnože na skrytí machinací nebo těch, co chtějí válku, ke kterým patří i Zelenský? Byla to akce Ukrajiny a Polska a nepovedla se jim ta habaďůra… buď nálože vybuchly příliš brzy, nebo se tam ti dva mrtví dostali náhodou nebo neexistují? V zemi je obrovský kráter, ale traktor i valník jsou jen zasypané hlínou a traktor stojí…Vypadá to tak, že to byla akce Ukrajiny  a Polska a neinformovali své pány - USA. No jedno je jisté západ vzal zpátečku. Anglosasové sice fanaticky nenávidí Rusko a Slovany vůbec, ale nejsou idioti a ví, že třetí světová by byl konec i Anglosasů, čili se jim Zelenský pomalu stává nepohodlným. Možná mu dovolí dohrát roli tím, že bude jednat s Putinem o míru, a pak se za ním slehne helikoptéra nebo moře… a možná o míru už bude jednat jiný maňásek.


 



Ještě poznámka –

V roce 1939 koncem léta byl šéf abwehru Canaris jedním z režisérů a vykonavatelů "divadelního představení" s názvem Konzerva. Spoluinscenátor byl "kamarád" H. Heydrich a zadavatelem Hitler. Jedná se o ono přepadení Hlivice a pohození mrtvol v polských uniformách na místě činu. Mrtvoly dodal Heydrich, uniformy Canaris. Pravdou také je, že ten, kdo do šíleného mužíčka Hitlera neustále hučel o nevyhnutelnosti války, byl Canaris, a také se velmi podílel na zabrání našich Sudet. Proč asi? Canaris a jeho abwehr na území ČR prováděl špionáž mnoho let před válkou a samozřejmě během ní. Cílem bylo, co nejvíce ČR uškodit. Canaris se dokonce osobně zúčastnil nacistického záboru 15. března 1939. S naší zemí vůbec přišel mnohokrát jako špión do styku a vždy to pro ČR mělo katastrofální následky... takže asi tak když se dívám na tu díru po raketě

https://twitter.com/Exen/status/1592579264658182144