Peoplerium

vše o lidech - fotografie i politika - autorka JITA Splítková

pondělí 2. prosince 2019

Dva psí sirotci prosí o pozornost

Tento příběh měl naštěstí dobrý konec. Holčička si přečetla tento článek, uviděla fotky a s maminkou  a sourozenci si pro Aju a Pedra přijeli.



Dovoluji si vám představit dva psí sirotky a musím pateticky napsat, věřím ve vánoční zázrak, věřím v to, že je někdo adoptujete a budou vaši milovaní, skvělí psí kamarádi. Nafotila jsem vám je a přečtěte si prosím jejich příběh, pochopíte, proč tak moc za ně oroduji.


Toto je Aja










 a toto je Pedro

 

 






 Jejich osud je románový. V roce 2014 je zachránila z hrůzných podmínek paní Katka Kohutiárová, která pracovala i jako dobrovolnice v rožňavském psím útulku. Ajá a Pedro měli paničku a domov a byli šťastní psíci až do konce tohoto roku.

13. listopadu se na Slovensku rozvodnila řeka Muránka a zatopila psí útulek Revúce. Nenašel se nikdo, kdo by psíkům pomohl, až na tři ženy – šéfka a dvě dobrovolnice z psího útulku v Rožňavě – Zuzana, Zdenka a Katka. Celý den nakládaly do auta pejsky a vozily je do bezpečí. Poslední jízda a vše by bylo krásné, poslední jízda a byly by doma. Nikdy nedojely. Muránka si vzala životy všech tří záchranářek. Tako zpráva mě velmi zasáhla a ač jsem žádnou z nich neznala a netušila, že existují, najednou se staly reálnými. Litovala jsem tří žen, co tak ctily život jiných bytostí, že je ani nenapadlo nepomoct. Netušila jsem, že se do události zamotám i já.

Ajka a Pedro se stali psími sirotky. My pejskaři neznáme hranice srdce ani ty států, takže oba dva jsou nyní v dočasné péči v Praze u mé kamarádky a i já je chodím venčit.
 









 


Ajce je přes jedenáct let, je to veselá psí no, ano babča, má problémy s klouby a nadváhu. Nic z toho ji nevadí vždy zaujmout místo v čele smečky, kterou chodím venčit a vesele prozkoumávat nová místa. Je velice poslušná, čistotná a samozřejmě ráda dostává mňamky. Je absolutně nekonfliktní a zároveň i nebojácná. Na nějaké velké pěší túry ovšem s ní nepočítejte, ale počítejte s bezmeznou psí láskou.







Pedro je devítiletý pejsek. Žádné problémy zatím nemá až na mírnou nadváhu, je rovněž velmi poslušný, nekonfliktní, čistotný, ale na rozdíl od Ajky i víc samostatný a dá se říci zvědavý flegmatik. Vše prozkoumává, vše ho zajímá, miluje procházky a je vidět, že bude celou svojí psí osobností věrný své nové smečce.
 






 --------------------------------------------------------------------------------



Syn tragicky zahynulé Katky se s milovanou matkou rozloučil slovy Antona Pavloviče Čechova: „Ja existujem v tvojej fantázii a tvoja fantázia je súčasťou prírody. To znamená, že existujem tiež v prírode.“



----------------------------------------------------------------------------------

 








Pejsky má v péči Psí štěstí – v případě zájmu tady jsou kontakty http://psi-stesti.cz/kontakty/
nebo

A velmi emotivní a zoufalé poslední rozloučení s Katkou je popsáno zde https://www1.pluska.sk/krimi/roznave-lucili-dobrovolnickou-katkou-54-netradicna-rozlucka-bola-plna-hudby-slov
články o tragédii: