Peoplerium

vše o lidech - fotografie i politika - autorka JITA Splítková

sobota 3. března 2018

Něco tady smrdí




Vražda dvou lidí. Dvou mladých lidí, kteří se měli za asi dva měsíce brát. Koho by to nechytlo za srdce. Komu by ho nesevřel smutek jako ledová pěst. Ano, je mi velmi líto mladých životů. Ovšem, když nastupují city, občas logika ustupuje.



Podívejme se tedy – pro někoho možná až kacířsky na vraždu mladého páru Jána Kuciáka a Martiny Kušnírové. Podle hlásných trub médií sympatizujících se slovenským prezidentem Kiskou, to byla objednaná vražda hrdinného novináře odkrývajícího veškeré zlo a mafie na Slovensku. Objednavatelem byla italská mafie – asi Ndrangheta z Kalábrie anebo Ficov gang. Uf. Ano uf.




Zopakujme si informace, co jsou dostupné




Takže vražda se stala mezi 22.2. - 25.2. 2018 – nikde není upřesňující informace. Těla se našla v noci z neděle na pondělí, ale jelikož se dcera matce měla ozvat a neozvala ve čtvrtek večer -22.2. má se za to, že toho večera byli zastřeleni. Mladá žena v kuchyni jednou střelou zblízka do obličeje, muž jednou střelou do hrudi v chodbičce u obýváku a garáže o patro níže. Někde se objevily zvěsti, že vedle jeho těla byla položená nábojnice – velmi teatrální až filmové.



Žena snad měla být zastřelena za stolem, u kterého popíjeli kávu – zřejmě s vrahem. Na stole se našly tři hrnky obsahující zbytky nápoje.



Masivní vrata na pozemek ani vchodové dveře nebyly násilně otevřeny. Žádné okno nebylo rozbité. V domě nebyl nepořádek, nebylo nic ukradeno. Zůstaly tam všechny počítače, mobily, prostě úplně vše. Tím odpadá verze loupežného přepadení. Pokud tedy tam neměli něco velmi cenného, o čem nikdo nevěděl. Mohla archeoložka něco najít?

Vesnice - Veľka Mač v okrese Galanta, kde bydleli, má kamerový systém.

Tyto indicie svědčí o tom, že dvojice svého vraha (vrahy?) znala, pustila jej dovnitř a nečekala od něj nějaké zlo. Vše se odehrálo rychle a neočekávaně, nestihli se bránit, utíkat. Mohli být také omámení, a když sedativa začala účinkovat, zastřeleni, ale to je opravdu velká spekulace. Je zde i varianta vražda a sebevražda, společná sebevražda – ta je snad vyloučena.


Dobře víme, že u vraždy někdy záleží na každé hodině náskoku vraha. Proč mrtvé našli až za tolik dní? Měli jet na nějaký náboženský třídenní seminář. Měl vrah o tom informaci a věděl, že se po dvojici nikdo nebude tři dny shánět? Byl to někdo z tohoto náboženského okruhu? Ovšem přeci jen celkem zarážející je fakt - jestliže se nikdo z nich matkám neozýval, nebrali telefon, a pak byl jejich mobil dokonce nedostupný – proč za nimi hned někdo z rodin nezajel? Proč tam vůbec nikdo z rodiny nezajel a poslali tam policii? Věděli, co najde? Vražda a sebevražda s uklizenou zbraní a dopisem?


Noviny skoro ihned, jak se dozvěděly o tragédii, měly jasno – objednaná vražda od italské mafie – novinář psal o jejich kšeftech s eurodotacemi nebo podnikatelsko-vládní mafie, třeba takový Marián Kočner, kterého machinace mladík popisoval. Je to možné?


Takže dalšími fakty v této tragédii jsou osoby zastřelených – čili možné motivy pro jejich vraždu.



Martina Kušnírová na Slovensku působící archeoložka, nekonfliktní mladá žena, připravující si do posledního detailu svoji květnovou svatbu. Ján Kuciák – začínající novinář pracující v Aktuálně.sk a spolupracující s Open SocietyFoundations George Sorose, kde i přednášel. Na článcích i tom posledním spolupracoval i s nyní policejně chráněnou Pavlou Holcovou - České centrum pro investigativní žurnalistiku a dříve působila v Člověk v tísni.



Kuciák je líčen jako špičkový investigativní novinář. Po přečtení jeho investigativních článků i toho posledního, kvůli kterému měl být zastřelen musím k velké lítosti napsat, že články jsou velmi slabé i onen inkriminovaný - žádná fakta, jen ničím nedoložený nudný a zdlouhavý, nepřehledný text, co by mafii jen rozesmál... nic, co by se tak nějak nevědělo... nic, co by nezískal jako informace z Internetu a možná malé detaily od spřátelených policistů. A to na tom vlastně děla s Holcovou. Za takovéto články se nezabíjí. Když tak jen se žaluje u soudu pro pomluvu nebo utrhání na cti.



Mafie je pragmatická, nejdříve uplácí, a když zabíjí, tak nezabíjí tiše, ale s pompou a halasem a také cíleně. Málokdy se stane, že pokud zabíjí mafie, tak by její zabiják musel likvidovat svědka – zde snoubenku. Odstřel nepohodlného probíhá na ulici nebo před domem, ale dost často použijí bombu v autu. Prostě nikdo nesmí pochybovat, kdo vraždil.



Co teorie nájemného vraha? Mohl to být nájemný vrah a přitom člověk, kterého znali? Nájemní vrazi neznají své oběti a navíc zastřelení ženy z bezprostřední blízkosti svědčí o něčem osobním – jedna rychlá rána mezi oči. Je to děsivé asi si ani nic nestačila uvědomit. Nebyla nakonec ona mladá žena zamýšlenou a hlavní obětí vraha? Blížící se svatba mohla zaktivovat vášně – tajný ctitel její nebo jejího partnera. Náboženský fanatik? Někým vhodně nasměrovaný fanatik? Proč by to nebylo možné?



Co ten Marián Kočner? Nu, ten by tím asi nic nezískal, je moc na očích. Ten by si když tak s pomstou nějaký rok počkal.



Osobně mě zaráží pár věcí – ta až intimní vzdálenost vraha od ženské oběti a podivné chování její matky. Její rozsáhlá a až místy neuvěřitelná komunikace s médii a obvinění vlády.



Například matka popisuje, jak vznikly tři hrnky, že dva byly dcery – jak to ví, když ten večer s dcerou nemluvila - a to by ji do telefonu říkala o hrnku? https://www.novinky.cz/zahranicni/evropa/464965-ranu-do-cela-prede-mnou-patologove-zamaskovali-rika-matka-novinarovy-zastrelene-snoubenky.html



Ovšem tady na videu kategoricky hrnky popírá i to, že by se pár hádal – to tam zazní v úvodu a nelogicky a nelze to přejít tím, že žena je v traumatu ze ztráty dcery a pod sedativy – jenže o politice hovoří nekompromisně, jak podle knihy.



https://www.noviny.sk/krimi/312676-mama-martiny-ziadam-aby-to-nevysetrovala-nasa-policia



Dále nelze přehlídnout další poněkud trapné povídání matky zavražděné - „Je to něco hrozného. Ten pocit... Zničené dítě. Vrhla jsem se na ni, hladila jsem ji po tváři, po těle. Ještě teď mám ruce od krve. Říkali mi, abych se šla umýt. Ne, budu mít alespoň pár hodin na sobě její krev,“ https://www.expres.cz/jan-kuciak-vrazda-novinare-italska-mafie-ndrangheta-martina-kusnirova-1z1-/zpravy.aspx?c=A180301_174905_dx-zpravy_stes Jaká krev? Soudní patolog musí mrtvolu vždy omýt, aby viděl zranění na kůži a po tolika dnech tekoucí krev? Zdá se mi to velmi teatrální a nechutné i neuctivé k mrtvé. Proč toto média dopouští? Tady se vkrádají i pochybnosti, proč zdrcená matka a i bratři exhibují v médiích i bulvárních a všude hovoří i o politických tématech? – přesně tak se dělo i v případě v loňském roce zavražděné novinářky s přívlastkem investigativní Daphne Caruanové Galizio a politická linie se nepotvrdila. Jen došlo k nákupu bank, které ona zdiskreditovala. A stále běží několik soudních sporů, kde novinářku postižení, žalují – opět se nepotvrdila její vlastně ničím nepodložená tvrzení.



Vše je tak divné, nelogické a vyvolávající otázky. A rodiče zavražděného mlčí.



Proč nebyl mladý pár vlastně pochován bok po boku? A proč ihned ty pochody proti vládě a žádné čekání na šetření třeba mezinárodního kriminalistického týmu? Kdo vlastně ty pochody svolává? Nechutné zneužití tak velké lidské tragédie. Něco tady smrdí